MAKUVAKKA OSUUSKUNTA AVAA MAHDOLLISUUKSIA ELINTARVIKEALAN YRITTÄJILLE

Lehdistötiedote. Huhtikuussa 2015 perustettiin muutaman innokkaan lähiruokayrittäjän toimesta Makuvakka Osuuskunta. Idea osuuskunnasta sai alkunsa kun Ukipolis Oy:ssä elintarvikealan kehittämishankkeita vetänyt Heidi Jaakkola oli jo useaan otteeseen elintarvikeyrittäjien kanssa keskusteluissa törmännyt samaan ongelmaan; pienimuotoisen lähiruokatuotannon aloittamisen kannattavuus kaatuu suuriin alkuinvestointeihin rakennettaessa elintarvikelainsäädännön vaatimukset täyttävät tilat. Samoin jo toimivan yrityksen tuotantosuunnan muutos jalostavampaan suuntaan törmää samaan ongelmaan. Samalla koko ajan enemmän puhutaan lähiruoan käytön lisäämisestä ja sekä suurkeittiöt että kaupat etsimällä etsivät lähiruokatuottajia jotka pystyisivät vastaamaan kysyntään.

Osuuskunta tarjoaa ratkaisumallin ongelmaan. Se vuokrasi käyttöönsä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiriltä tyhjäksi jääneen ravintokeskuksen tilat ja muokkasi tilasta erilaisia valmistuskeittiömoduuleita elintarvikealan yrittäjille eteenpäin vuokrattavaksi. Tilan voi vuokrata päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi, tarpeen mukaan. Tilassa voi tehdä koetuotantoeriä, tai jopa pieniä sarjoja. Tiloista löytyy kattavasti laitekantaa leivontaan, paistamiseen, keittämiseen, sekoittamiseen ja vakuumipakkamiseen pienessä tuotantomittakaavassa, ja myös pelkästään kylmiö- ja pakastintilaa voi tarvittaessa vuokrata käyttöönsä. Tilat ovat nyt valmiit niin että ensimmäisiä vuokrasopimuksia voidaan lähteä tekemään heti. Osuuskunnan jäsenyys ei ole tilaa vuokrattaessa pakollista, mutta vuokrahinta on jäsenyyden kautta edullisempi. Vuokrahintoihin on laskettu myös moduuleittain siihen sisältyvien laitteiden käyttö. Lisämaksusta esim. kylmävalmistuskeittiön vuokraan voidaan tarvittaessa lisätä myös uunien käyttö, joten jokaiseen tarpeeseen varmasti löytyy ratkaisu.

Osuuskunnan pyörittämä vuokrakeittiö tukee paikallisesti hyvin ajatusta jonka mukaan Varsinais-Suomesta tehdään seuraavan kolmen vuoden aikana paikallisen ruoan hyödyntämisen mallimaakunta. Siihen on haettu Varsinais-Suomen ELY-keskukselta yhteismaakunnallista hanketta, jossa myös Vakka-Suomella on Ukipolis Oy:n kautta toteuttajarooli. Hanke on tiedonvälityshanke, jonka kautta myös osuuskunnan tiloissa tuotantoaan aloittelevat tai monipuolistavat yrittäjät tulisivat saamaan tietoa alan uusimmista käytännöistä ja tekniikoista sekä apua verkostoitumiseen muiden alan yrittäjien kanssa koko maakunnan laajuisesti.
Hankkeen alkamisen mahdollisuudet selvinnevät syksyn aikana, ELY-keskuksen aikataulujen mukaan. Myös Uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto Novida on suunnitellut toteuttavansa tiloissa hanketta jolla saataisiin mm. kehitettyä toimintamalli lähiruoan jalostuksen opetukseen sekä syvempään oppilaitos-yritys -yhteistyöhön elintarvikealalla.

Osuuskunnan tilan yhteyteen on mahdollisuus rakentaa monenlaista muutakin toimintaa lähiruoan ympärille. Usealla paikkakunnalla suuren suosion saavuttanut facebookissa toimiva REKO -lähiruoan osto- ja myyntirinki olisi mahdollista järjestää sairaalan parkkipaikalla kerran viikossa. REKO –toimintaan ovat tervetulleita kaikki tuottajat vaikka eivät muuten osuuskunnan toiminnassa mukana olisikaan.

Paikallisella ruoalla on tärkeä rooli niin yksittäisen kuluttajan hyvinvoinnin kuin paikallistaloudenkin kannalta. Osuuskunnan tavoitteena onkin olla lähiruokatoimijat yhteen kokoava taho, saada alkutuottajat, jalostajat, ravintolat, suurkeittiö, logistiikka ja koulutus joko mukaan osuuskuntaan tai toimimaan osuuskunnan tiloissa ja sitä kautta synnyttää uudenlaista yhteistoimintaa.

Lisätietoja: Heidi Jaakkola, osuuskunnan hallituksen jäsen,
puh. 0407308033, heidi.jaakkola@uusikaupunki.fi

Bookmark the kestolinkki.

Kommentit suljettu.